bioarchitectuur: minimaal bouwen

Wie zijn we?

Wij zijn Bart Marseille en Jacco Bruil: Bart is een CKI-er. (Cognitieve Kunstmatige Intelligentie) en expert in Deeplearning, Google Datalab en Bigquery en andere Googlecloud applicaties. Jacco is bioarchitect: bioloog, ingenieur en interieurarchitect.

Waarom de koppen bij elkaar?

Vele avonden hebben we besteed aan het doornemen van de golven van het huidige tijdsgewricht. Het kennen van huidige toppen geeft informatie over toekomstige. We nemen het besluit om te stoppen met slechts praten en nu onze kennis en vaardigheden te bundelen voor een praktische toepassing. Nu het nog kan.

Praktische toepassing van wat?

We onderzoeken de invloed van de gebouwde wereld op sociaal gedrag van mensen. We willen vaststellen wat de basale triggers zijn voor gedrag, zodat we een gebouwde omgeving kunnen ontwerpen die lichtelijk gestuurd en onbewust een bepaald gedrag bij mensen initieert, waardoor met minimale middelen architectonische functies kunnen worden gerealiseerd.

Dit is onze hoofdvraag en noemen we USE CASE 0.

Onze hoofdvraag klinkt natuurlijk vrij behavioristisch en autoritair. Sturing van bovenaf, de mens zonder vrije wil enzovoorts. Dit roept weerstand op.  Echter: vervang het woordje gedrag voor het woordje emotie en je ziet dat we van conditionerende boemannen veranderen in kunstenaars (of in het slechtste geval marketeers). Niets aan de hand dus. Immers emotie is een vorm van gedrag.

Doel?

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is het streven naar  minimaal-bouw. Met kennis van de basale triggers kan op minimale wijze gedrag en daardoor met minimale middelen functie worden geïnitieerd. We zullen een klinkende conclusie vinden.

…naar minimaal bouwen 2